Miért ragad le a palacsinta? Így kerüld el!

palacsinta leragad szakad

Nincs annál bosszantóbb, mikor nekiállsz a palacsinta sütésnek, és a palacsinta leragad, elszakad sehogy sem akar sikerülni. Mit lehet ilyenkor lenni, miért ragad le, szakad el a palacsinta?

Miért ragad le, szakad el a palacsinta?

1.Nem megfelelő palacsintasütő

A palacsintasütőnek nagyon fontos szerepe van abban, hogy jó palacsintát süssünk. Hiába készíted el tökéletesen a palcsinta tésztát, ha rossz a palacsintasütőd, kárba mehet az egész.

Nagyanyáink még vasból készült palacsintasütőt használtak, amit kormos, fekete réteg borított, az ilyen sütőkben lesz igazán palacsinta íze a palacsintának, nem véletlenül használnak ilyen sütőket a balatoni palacsintákhoz is. Viszont tudni kell, hogy amikor újonnan vásárolsz ilyen palacsintasütőt az nem fekete, hanem ezüstös színű, ugyanis az a bizonyos fekete réteg, ami meggátolja a palacsinta leragadását, a használat során keletkezik rajta. Az ilyen típúsú palacsintasütőket első használat előtt ki kell égetni, és minél többet használod, annál jobb lesz. A vas palacsintasütőket nem szabad elmosni, hogy az égetett réteg meg ne sérüljön, csak egy papírtörlővel kitörölni, és kizárólag csak palacsintasütésre szabad használni, a rántottát egy másik serpenyőben készítsd!

A legtöbb helyen teflon vagy kerámia palacsintasütőket lehet kapni, mivel ezek tapadásmentes réteggel rendelkeznek, ezekben kevésbé ragad le a palacsinta. Azért itt is érdemes valamennyi olajat használni a palacsinta sütésénél, egyfelelől így biztos nem fog leragadni, és finomabb is lesz.

A palacsinta leragadását sokszor az okozza, hogy bár tapadásmentes bevonatú palacsintasütőt használnak, de ez a bevonat már megkopott, sérült és akkor le fog ragadni.

2. Kevés az olaj

Általában a legelső palacsinta sütésénél szoktak gondok lenni, van ilyen mondás is, hogy az első palacsinta sosem sikerül. A legelső palacsinta sütése előtt bőven használj olajat, a többinél már elég kevesebb is, de ha jól kiolajozod a palcsintasütőt nem fog leragadni a palacsinta.

Tapadásmentes palacsintasütőknél is javasolt valamennyi olajat használni, de elég kevesebb, mint a vas sütőknél.

palacsinta sütő olajozás

Vannak, akik a palacsinta tésztájába keverik az olajat, hogy ne kelljen mindig olajozni a palacsintasütőt. A legelső palacsinta sütése előtt ekkor is tegyél olajat a palacsintasütőbe is, és arra kell figyelni, hogy a tésztában az olaj a tészta tetején helyezkedik el, tehát amikor kimered a palacsintatésztát, a tészta tetejéről merjél, és ne az aljáról, mert attól is leragdhat.

TIPP: Vannak, akik arra esküsznek, hogy sokkal jobb olaj helyett zsírban sütni a palacsintát, zsírban sosem ragad le.

3. Nem tiszta a palacsintasütő

Ha a palacsintasütőben szennyeződés van, ott könnyen leragadhat a palacsinta. Palacsinta sütés során előfordul, hogy odacseppen egy kis tészta, ami megég, vagy ha esetleg az első palacsinta mégis leragadna, abból maradhatnak tészta darabkák a sütőben, amitől a következő palacsinta is le fog ragadni. Ilyenkor töröld tisztára a palacsintasütőt egy papírtörlővel, olajozd ki újra és úgy süsd a következő palacsintát.

4. Langyos a palacsintasütő

Akkor is könnyebben leragad és elszakad a palacsinta, ha nem elég forró a palacsintasütő. Először forrósítsd fel, majd vedd vissza kicsit a hőfokot, és úgy kezdd el sütni a palacsintát!

5. Túl sok a cukor a palacsinta tésztában

Megoszlanak a vélemények, hogy kell-e cukor a palacsinta tésztájába, vannak akik raknak bele. A cukor hő hatására megolvad, és ragad, ezért a cukorral készült palacsinta tészták sokkal könnyebben leragadnak, főleg ha sok cukrot raktak bele. Ha biztosra akarsz menni, ne tegyél bele cukrot, a palacsinta karakterét úgyis a töltelék adja meg.

Vannak, akik szerint ha csak tejjel készül a palacsinta tésztája, tehát nem tejjel és szódával, akkor könnyebben leragad. Az olaszok és franciák például csak tejjel készítik, a bécsi túrós palacsinta is csak tejjel készül és nem hallottam még egyik nemzetet sem arra panaszkodni, hogy nem tudják a palacsintájukat megsütni, mert leragad. Ha megfelelő palacsintasütőt használsz és elegendő zsíradékot megfelelő hőfokon,  a csak tejjel készült palacsinta sem fog leragadni!

Article Categories:
Palacsinta BLOG

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

* Fogadd el az adatvédelmi tájékoztatót.

*

Elfogadom.