Vanília sodó elengedhetetlen kelléke a mákos gubának vagy aranygaluskának, és a palacsintához is nagyon jól passzol.
Vanília sodó hozzávalók:
- 2 dl tejszín 30%-os
- 3 dl tej
- 7 dkg kristálycukor
- 1 rúd vanília
- 4 db tojás
Vanília sodó elkészítése:
1.Tedd egy vastag falú lábosba a tejszínt és a tejet és kezdd el melegíteni.
2. A vanília rudat vágd félbe, kapard ki a magjait és tedd a tejes keverékbe, a vanília rúd héjával együtt.
3. Válaszd szét a tojásokat, és a tojássárgájákat keverdd el a cukorral.
4. Ha felforrt a tejes keverék, húzd le a tűzről, vedd ki belőle a vanília rudat, már nem lesz szükség rá.
5. A cukros tojássárgás keverékhez adj kb. fél merőkanálnyi tejes keveréket és keverd simára. Ezt a műveletet ismételd meg, és fokozatosan adjál még a meleg tejből a tojássárgához.
6. Öntsd a tejjel higított tojássárgás keveréket a lábosba a tejhez, és közepes lángon folyamatosan kevergetve sűrítsd be megfelelő állagúra, ez kb. 15 perc. Fontos, hogy ne legyen túl nagy a hőfok, és folyamatosan kevergesd, ezzel tudod megelőzni, hogy a tojássárgája kicsapódjon. Ha úgy érzed, hogy túlmelegedett a lábos, akkor vedd le kicsit a tűzről. Ha elzártad a gázt alatta, egy ideig még akkor is kevergetni kell, mert a lábos hőjétől is kicsapódhat a tojássárgája. Azt is vedd számításba, hogy amíg hűl a vanília öntet még sűrűsödni fog.