Vanília sodó nem csak palacsintához

vanília sodó

Vanília sodó elengedhetetlen kelléke a mákos gubának vagy aranygaluskának, és a palacsintához is nagyon jól passzol.

Vanília sodó hozzávalók:

  • 2 dl tejszín 30%-os
  • 3 dl tej
  • 7 dkg kristálycukor
  • 1 rúd vanília
  • 4 db tojás

Vanília sodó elkészítése:

1.Tedd egy vastag falú lábosba a tejszínt és a tejet és kezdd el melegíteni.

2. A vanília rudat vágd félbe, kapard ki a magjait és tedd a tejes keverékbe, a vanília rúd héjával együtt.

3. Válaszd szét a tojásokat, és a tojássárgájákat keverdd el a cukorral.

4. Ha felforrt a tejes keverék, húzd le a tűzről, vedd ki belőle a vanília rudat, már nem lesz szükség rá.

5. A cukros tojássárgás keverékhez adj kb. fél merőkanálnyi tejes keveréket és keverd simára. Ezt a műveletet ismételd meg, és fokozatosan adjál még a meleg tejből a tojássárgához.

6. Öntsd a tejjel higított tojássárgás keveréket a lábosba a tejhez, és közepes lángon folyamatosan kevergetve sűrítsd be megfelelő állagúra, ez kb. 15 perc. Fontos, hogy ne legyen túl nagy a hőfok, és folyamatosan kevergesd, ezzel tudod megelőzni, hogy a tojássárgája kicsapódjon. Ha úgy érzed, hogy túlmelegedett a lábos, akkor vedd le kicsit a tűzről. Ha elzártad a gázt alatta, egy ideig még akkor is kevergetni kell, mert a lábos hőjétől is kicsapódhat a tojássárgája. Azt is vedd számításba, hogy amíg hűl a vanília öntet még sűrűsödni fog.

Recept nyomtatása
Vanília sodó nem csak palacsintához
vanília sodó
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 15 perc
Mennyiség
adag
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 15 perc
Mennyiség
adag
vanília sodó
A recept megosztása

Comments are closed.