Palacsinta tészta, palacsinta alaprecept lépésről lépésre

palacsinta tészta, palacsinta alaprecept

A palacsinta az egyik legegyszerűbb étel, de van néhány dolog, ahol el lehet csúszni. Hogyan lesz tökéletes a palacsinta tészta? Kövesd  palacsinta alapreceptet lépésről lépésre

Palacsinta tészta hozzávalók:

palacsinta hozzávalók

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 3 dl tej
  • 2 dl szénsavas ásványvíz, szóda
  • olaj a sütéshez

Kell-e cukor a palacsinta tésztába?

Vannak akik az édesnek szánt palacsinta tésztájába cukrot raknak, általában egy evőkanállal. Véleményem szerint ennek nincs sok értelme, mert ízre nem igazán lehet észrevenni, a palacsinta karakterét úgyis a töltelék fogja adni, viszont sütés közben a cukortól sokkal könnyebben leragad, vagy elszakad. Ha ízesíteni szeretnéd a palacsinta tésztáját, akkor reszelt citromhéjat vagy vaníliát (vanília mag vagy vanília kivonat) használj, amiknek az íze sokkal jobban érvényesül, mint a cukoré.

Palacsinta alaprecept:

1.Tedd egy tálba a lisztet, a sót, a tojásokat és a tej felét.

palacsinta tészta készítés első lépés

2. Egy fakanál, habverő segítségével keverd csomómentesre, de használhatsz kézi robotgépet is. Fontos, hogy először csak a tej felét add a tésztához, mert ha egyből az összes folyadékot hozzáadod, nehéz lesz csomómentesre keverni, tehát ezt a lépést semmiképpen ne hagyd ki.

palacsinta tészta készítés második lépés

3. Ha csomómentesre keverted a palacsinta tésztát, még nagyon sűrű lesz, fel kell higítani, ezért add hozzá a tej másik felét, és keverd össze. Majd add hozzá a szénsavas ásványvizet és keverd el. Nem kell túlkeverni, itt már csak pár mozdulatra van szükség, hogy egyenletes legyen a tészta állaga. Ha nincsen szénsavas ásványvized nyugodtan használhatsz sima vizet is.

palacsinta tészta sütés előtt

4. Takard le a tésztát, és tedd a hűtőbe legalább fél órára pihenni.

5. Pihentetés után keverd át a tésztát. Ha nagyon besűrűsödött volna, akkor higítsd egy kis szénsavas ásványvízzel vagy tejjel. Minél hígabb a tészta, annál könnyebb vékony palacsintát készíteni, ha sűrűbb a tészta, akkor vastagabb palacsintákat tudsz sütni.

Palacsinta sütése

A palacsinta sütése kis gyakorlatot igényel, ne aggódj, ha először nem sikerül, gyorsan bele fogsz tanulni.

A palacsinta sütésnél gyorsan kell dolgozni, ezért készíts elő minden szükséges eszközt.

  • Szükséged lesz egy palacsinta sütőre, ez lehet kifejezetten palacsinta sütésre készített sütő, de készítheted serpenyőben is. Minél kisebb a pereme, annál könnyebb lesz megfordítani a palacsintát.
  • Szükség lesz még egy eszközre, amivel meg tudod fordítani a palacsintát, ez lehet egy spatula vagy kerek hegyű kés.
  • A nyers palacsinta tésztát egy merőkanállal készítsd a tűzhely közelébe, és egy tányért is, amire a kész palacsintákat fogod rakni.

1.A palacsinta sütéséhez először fel kell melegíteni a palacsinta sütőt. Fontos, hogy jó meleg legyen.

2. Olajozd ki vékonyan a palacsinta sütőt! Csinálhatod úgy, hogy néhány csepp olajat raksz a sütőbe és körbeforgatod, hogy befedje a sütő felületét, vagy egy tűzálló ecsettel körbekened.

palacsinta sütő olajozás

Az első palacsinta sütése előtt erre akkor is szükség van, ha tapadásmentes edényt használsz. Tapadásmentes sütő esetén a többi palacsinta sütésénél már nem szükséges olajozni, de én javaslom, mert olaj nélkül nagyon száraz lesz a tészta és nem lesz olyan igazi palacsinta íze.

TIPP: Ha nincs kedved mindig kiolajozni a serpenyőt, az olajat a palacsinta tésztájába is keverheted.

3. Ha az olaj is felmelegedett, akkor vedd bal kezedbe a palacsinta sütőt, és jobb kezeddel merjél a tésztából kb. 3/4 dl-t. Miközben öntöd a tésztát a serpenyőbe, bal kézzel forgasd körbe a serpenyőt, hogy a tészta mindenhol bevonja.

A palacsinta sütő méretétől is függ, hogy mennyi tésztára van szükség, ezt sütés közben kell kikísérletezned, hogy a Te serpenyődbe mennyi tészta kell. A legegyszerűbb, ha mersz egy teljes merőkanállal a tésztából, de nem öntöd a teljes mennyiséget a palacsintasütőbe. Egy-két palacsinta után már érezni fogod, hogy mennyi tészta kell egy palacsintához.

Ha esetleg lyuk marad a tésztában, oda gyorsan önts még egy picit a tésztából.

4. Ha sikerült a palacsinta tésztát elteríteni a serpenyőben, tedd a tűzhelyre, és süsd 1-2 percig. Onnan tudod, hogy elkészült az egyik oldala, hogy a teteje már nem lesz folyós, a széle kezd elválni. Ha egy spatula vagy kerek hegyű kés segítségével megnézed a palacsinta alját, barna foltos lesz.

palacsinta sütése

5. Fordítsd meg a palacsintát! A legegyszerűbb, ha alányúlsz kb. 2/3 részig egy spatulával és egy hirtelen mozdulattal megfordítod. De akár fel is dobhatod. Ehhez először rázogatni kell a serpenyőt, hogy a palacsinta szabaddá válljon és mozogjon a serpenyőben, majd egy határozott mozdulattal dobd fel, hogy megforduljon. Nem kell magasra, csak annyira, hogy egyet forduljon.

palacsinta sütés megfordítás

6. A palacsinta másik fele sokkal gyorsabban sül, kb. fél perc-re van csak szükség. Ha az alján megjelennek a barna foltok, akkor el is készült, és kirakhatod a kész palacsintát egy tányérra.

Az első palacsinta az esetek többségében valami miatt nem szokott sikerülni, leragad, elszakad, valami történik vele, ne lepődj meg, ha így jársz. Ha esetleg leragad a palacsinta, akkor a következő sütése előtt tisztítsd meg a serpenyőt, elég egy papírtörlővel kitörölni, mert ha tészta maradványok maradnak a serpenyőben, akkor a következő is le fog ragadni.

Recept nyomtatása
Palacsinta tészta, palacsinta alaprecept lépésről lépésre
palacsinta tészta, palacsinta alaprecept
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 25 perc
Pihentetés 30 perc
Mennyiség
db
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 25 perc
Pihentetés 30 perc
Mennyiség
db
palacsinta tészta, palacsinta alaprecept
A recept megosztása

Comments are closed.