Mit tehet egy diétázó, fogyni vágyó, IR-es, ha palacsintát szeretne enni? Készítsen cukormentes zabpalacsintát! A zabnak magas a rosttartalma, lassan felszívódó szénhidrát, így kevésbé emeli meg a vércukorszintet, és nagyon laktató, azaz kevesebb palacsintától is jól fogsz lakni. Viszont a zablisztnek kicsit más az állaga, mint a hagyományos fehérlisztnek, ezért most elmondom, hogy mire kell figyelni a zabpalacsinta készítésénél. A végeredmény meg szinte teljesen megegyezik a hagyományos palacsintáéval, az én családomnak fel sem tűnt, hogy zabpalacsintát kaptak.
Zabpalacsinta hozzávalók:
- 2 db tojás
- 150 g zabpehelyliszt
- 3 dl tej
- 1 dl szóda (vagy víz)
- 1 csipet só
- ízesítésnek vanília kivonat, citromhéj opcionális
- kókuszolaj vagy más zsíradék a sütéshez
Zabpalacsinta recept:
1.Üsd a tojásokat egy keverőtálba, és habard el őket.
2. Add a zabpehelylisztet, a sót, a (ha használsz vaníliát és citromhéjat) a tojásokhoz és a tej felét. Keverd csomómentesre.
3. Higítsd a zabpalacsinta tésztáját a maradék tejjel és szódával.
4. Tedd félre pihenni a zapalacsinta tésztáját kb. 10 percre.
Zabpalacsinta sütése:
1.Melegíts fel egy teflon palacsintasütőt, és kend ki vékonyan a kókuszolajjal.
2. Mivel a zabliszt hajlamos leüllepedni a tészta alján, ezért mindig keverd át a tésztát, mielőtt merítesz belőle.
3. Merj kb. 1 merőkanálnyi tésztát, öntsd a palacsintasütőbe, és oszlasd el a tésztát, ugyanúgy mint a hagyományos palacsinta sütésénél.
4. Ha a zabpalacsinta teteje már megszilárdul, és a széle kezd elvállni a sütő szélétől, egy spatula segítségével fordítsd át, és süsd meg a zabpalacsinta másik oldalát is. A másik oldal már gyorsabban megsül.
5. A zabpalacsintához valamilyen diétás palacsinta tölteléket válassz, mint például a fűszeres sütőtökpüré, vagy hozzáadott cukor nélkül készített lekvár.
Tippek a zabpalacsinta készítéséhez:
1.Boltban vásárolt zabpehelylisztet használj, mert az finomra van őrölve, ha otthon őrlöd a zabpelyhet az darabosabb lesz, és azzal nehezebb dolgozni.
2. A zabpalacsinta tésztája hajlamos besűrűsödni, ezért egyszerre ne keverj be túl nagy mennyiséget. Ha több palacsintát szeretnél készíteni, akkor keverj be egy adag tésztát, süsd ki a palacsintákat, és utána keverj be egy újabb adag tésztát. Ha esetleg sütés alatt mégis besűrűsődne a tészta, higítsd egy-két evőkanál tejjel.
3. Sütés előtt mindig keverd át a tésztát, mert a zabliszt leül a tészta aljára.