Sabayon mártás

sabayon mártás

A sabayon mártás (ejtsd szabajon) egy borsodóra hasonlító krém, ami nem csak lágy és légies, hanem az íze is különleges a pezsgőnek köszönhetően. Gyümölcsökkel és önmagában is szokták fogyasztani, illetve bármilyen desszerthez jól passzol, piskótához, aranygaluskához, palacsintához vagy gofrihoz is. Ha a vanília sodó helyett sabayon-t készítesz máris sokkal különlegesebb és ünnepiesebb lesz ugyanaz a desszert. A sabayon elnevezés mellett használják még a zabaglione kifejezést is.

Sabayon mártás, zabaglione hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 6 dkg cukor
  • 1 dl pezsgő

Sabayon mártás, zabaglione elkészítése:

1.A sabayon mártás készítéséhez szükséged lesz olyan keverőtálra, amit gőz fölött tudsz melegíteni, és egy olyan lábosra, amibe ez a keverőtál belefér.

2. Melegíts vizet a lábosban.

3. Válaszd szét a tojásokat, a fehérjékre nem lesz szükség.

4. Add a tojás sárgájához a cukrot, és keverd néhány percig, míg a tojássárgája ki nem fehéredik, és dupla mennyiségűre nő. A legegyszerűbb egy kézi habverővel végezni ezt a műveletet, de ha kellő erőt érzel magadban, kézi habverőt is használhatsz.

sabayon készítése

5. Öntsd fokozatosan a pezsgőt a tojásos masszához és keverd tovább.

6. Tedd a keverőtálat a gőz fölé, úgy hogy a tál alja ne lógjon bele a vízbe, és keverd még a sabayont még kb. 10 percig, míg a mártás nem lesz habos, és a mennyisége meg nem nő.

pezsgő sabayon mártás, zabaglione

Recept nyomtatása
Sabayon mártás
sabayon mártás
Sütés/főzés 15 perc
Mennyiség
adag
Sütés/főzés 15 perc
Mennyiség
adag
sabayon mártás
A recept megosztása

Comments are closed.