Mákos palacsinta vanília öntettel hozzávalók:
Palacsintához:
- 10 dkg liszt
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 1,5 dl tej
- 1 dl szóda
Máktöltelékhez:
- 10 dkg darált mák
- 5 dkg porcukor
- 1 db citrom
- 1 dl tej
Vanília öntethez:
- 2 dl tejszín 30%-os
- 3 dl tej
- 7 dkg kristálycukor
- 1 rúd vanília
- 4 db tojás
Mákos palacsinta vanília öntettel elkészítése:
Palacsinta elkészítése:
1.Tedd egy tálba a lisztet, sót, tojásokat, és 1 dl tejet, és keverd simára.
2. Fokozatosan add a palacsinta tésztájához a maradék tejet és szódát, keverd simára.
3. Tedd félre állni a palacsinta tésztát kb. 20 percig, majd süsd meg a palacsintákat.
Vanília öntet elkészítése:
1.Öntsd össze a tejet és a tejszínt, tedd bele a vaníliarúdat és a kikapart vanília magokat.
2. Válaszd szét a tojásokat.
3. A tojássárgájákhoz keverd a cukrot.
4. Ha felforrt a tej, vedd le a tűzről és vedd ki belőle a vaníliarudat, már nem lesz rá szükség.
5. Adj egy fél merőkanálnyi tejet a tojásos keverékhez, és keverd össze. Több részletben higítsd tejjel a cukros tojást, majd öntsd a tojásos keveréket a tejhez.
6. Fokozatosan kevergetve, közepes lángon melegítve sűrítsd be a vanília öntetet.
Vanília öntet készítéséről részletesen ide kattintva tudsz olvasni.
Máktöltelék elkészítése:
1.Forrald fel a tejet.
2. Öntsd a tejbe a darált mákot, cukrot és reszelt citromhéjat, és keverd össze.
3. Húzd le a tűzről, és hagyd kihűlni a tölteléket.
Mákos palacsinta vanília öntettel tálalása:
1. Kend meg a palacsintákat kb. egy evőkanálnyi máktöltelékkel, tekerd fel, és vágd félbe ferdén.
TIPP: még finomabb lesz a palacsinta, ha meggylekvárt is vagy meggybefőttet is raksz a máktöltelék mellé.
2. Helyezd a félbe vágott mákos palacsintát egy tányérra, és önts rá vanília öntetet!