Nagyon szeretjük a palacsintát mindenféle finomsággal töltve. A múltkor sok-sok különböző aszalt gyümölcsünk volt itthon és ebből jött a gondolat, hogy milyen finom lenne ha a szokásos túrós palacsintát gazdagítanánk vele.
Jó döntés volt kipróbálni, nagyon finom lett így a túrós palacsinta! Egy kis mandulát összedaraboltam és megpörköltem, majd megszórtam vele a palacsintákat.. ez a kis mandula dobott még az ízek kavalkádján….de enélkül is igazi ízbomba….akár még egy kis friss gyümölccsel is lehet turbózni ha valaki szeretné. Érdemes elkészíteni, ha egy kicsit újítanál a szokásos ízeken…Akár vendégvárónak is tökéletes.
Hozzávalók – túrós palacsinta aszalt gyümölcsökkel
palacsintához:
- 200 g liszt
- 500 ml tej és 100 ml ásványvíz ( vagy csak tej: 600 ml )
- 2 db tojás
- 1 g só (kb 1/4 teáskanál)
- 20 g cukor ( 2 csapott evőkanál)
- vanília
- 1 evőkanál olaj a tésztába
- kevés olaj a palacsinta sütésnél kenőtollal kikenni a serpenyőt
túrós aszalt gyümölcsös töltelékhez:
- 500 g túró
- 4 enyhén púpos evőkanál tejföl
- 100 g cukor ( 10 csapott evőkanál), csipet só
- vanília, reszelt citromhéj
- kb 120-150 g darabolt aszalt gyümölcs pl. szilva, sárgabarack darabolva, mazsola, vörös áfonya egészben. ( én kb 7 dkg szilvát és 7 dkg sárgabarack, mazsola , vörös áfonya keverékét tettem bele )
- tetejére: kevés tört, pörkölt mandula, porcukor – opcionálisan
Túrós aszalt gyümölcsös palacsinta elkészítése:
1.Elkészítjük a hozzávalókból a palacsinta tésztát és kb 15 percet állni hagyjuk.- ez csak jót tesz neki ..
2. Addig elkészítjük a túrós krémet. A túrót villával összetörjük, a nagyobb aszalt gyümölcsöket kisebb darabokra vágjuk és a tejföllel, cukorral, vaníliával, csipet sóval, reszelt citromhéjjal a túróhoz adjuk. Összekeverjük a krémet és amíg a palacsinták sülnek, addig a hűtőbe tesszük.
3. Kisütjük a szokásos módon a palacsintákat és megtöltjük a túrós, aszalt gyümölcsös keverékkel.
4. Ha szeretnénk, pár szem mandulát összetörünk és serpenyőben,kicsit megpirítunk, ezután a megtöltött palacsinták tetejére halmozzuk,.
Porcukorral is meghinthetjük. – kezdhetjük ezzel is a folyamatokat , ha még melegen akarjuk tálalni a palacsintákat, hogy már csak rá kelljen szórni a mandulákat.
A recept eredetileg a mesinasi.hu weboldalon jelent meg és a szerző engedélyével lett publikálva.