A lecsós palacsinta ötletét a hortobágyi palacsinta adta. Tojásos lecsós palacsinta szintén szaftos, magyaros ízvilágú, de hús nélkül készül. Én zabpalacsintával készítettem, de hagyományos palacsinta tésztát is lehet használni, csak ne legyen benne cukor.
Hozzávalók:
Palacsintához:
- 75 g zabpehelyliszt
- 1 db tojás
- 1,5 dl tej
- 0,5 dl szóda
- 1 csipet só
- olaj a sütéshez
Tojásos lecsóhoz:
- 6 db paprika
- 4 db paradicsom
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 db tojás
- 1 teásknál fűszerpaprika
- só
- bors
Lecsós palacsinta recept:
1 A lecsós palacsintához először a tojásos lecsót készítsd el, ehhez szeleteld fel a vöröshagymát, és aprítsd fel a fokhagymát.
2. Csumázd ki a paprikákat, és darabold fel.
3. A paradicsomot hámozd meg és darabold fel.
4. Egy serpenyőben melegítsd fel az olajat, tedd bele a vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
5. Add a vöröshagymához a paprikát, és pirítsd kb. 5 percig.
4. Add a paprikához a fokhagymát, fűszerpaprikát, sót, paradicsomot és keverd össze.
6. Öntsd fel 0,5 dl vízzel és közepes lángon főzd kb. 25-30 percig.
7. Ha megpuhultak a zöldségek, nézd meg, hogy van-e elég szaftja. Ha nincs, adhatsz még hozzá kevés vizet. Vedd ki a lecsó kb. 1/3-át és turmixold le, ezzel a lecsómártással tálaljuk majd a lecsós palacsintát.
8. Üsd fel a tojásokat, habard el egy kevés sóval.
9. Öntsd a tojásokat a lecsóhoz, keverd össze és főzd pár percig, míg a tojás meg nem szilárdul, és már kész is a tojásos lecsó!
10. Készítsd el a palacsintákat. Üsd a tojás egy tálba, sózd meg és habard el.
11. Add hozzá a zabpehelylisztet, 1 dl tejet és keverd csomómentesre.
12. Higítsd a maradék tejjel és szódával.
13. Kevés olajon süsd meg a palacsintákat.
14. Töltsd meg a palacsintákat a tojásos lecsóval, hajtsd be a két végüket és tekerd fel.
15. Locsold meg a lecsómártással, és már kész is a lecsós palacsinta.
További magyar és külföldi lecsó receptekért látogass el a lecso.info.hu oldalra!