A hortobágyi palacsinta egy magyar ételspecialitás, erdetileg borjúpörkölttel készül, de finom hortobágyi húsos palacsintát csirkemellből is lehet készíteni.
Hortobágyi húsos palacsinta csirkemellből hozzávalók:
Palacsintákhoz:
- 20 dkg liszt
- 2 db tojás
- 1 teáskanál só
- 3 dl tej
Töltelékhez:
- 60 dkg csirkemell
- 2 db vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 evőkanál só
- 1/2 kávéskanál őrölt bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 0,5 dl olaj
Hortobágyi húsos palacsinta csirkemellből elkészítése:
1.A hortobágyi húsos palacsintához először a csirkemell paprikást kell elkészíteni. Ehhez csíkozd fel a csirkemellet és sózd be.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
3. Hámozd meg a paradicsomot, és kockázd fel.
4. A paprikát kockázd fel.
5. Egy edényben melegítsd fel az olajat, tedd bele a felaprított vöröshagymát, sózd meg és közepes lángon párold míg üveges nem lesz.
6. Add a hagymához a fokhagymát, paradicsomot és paprikát, keverd össze, és főzd egy-két percig.
7. Add a csirkemellet a pörkölt alaphoz, és folyamatosan kevergetve főzd, míg a csirkemell ki nem fehéredig.
8. Húzd le a tűzről az edényt, add hozzá a pirospaprikát, keverd össze, és öntsd fel kb. 3 dl vízzel, hogy ne lepje el teljesen.
9. Add a maradék sót és borsot is hozzá.
10. Főzd a csirkepaprikást kb. 10-15 percig, a csirkemellnek elég ennyi idő, hogy megfőjjön. Amíg fő a csirkepaprikás készítsd el a hortobágyi húsos palacsinta tésztáját.
Hortobágyi húsos palacsinta tésztájának elkészítése:
- Üsd egy tálba a tojásokat, add hozzá a sót és habard el.
- Add a tojásokhoz a lisztet, a tej felét, és keverd simára.
- Add a palacsinta tésztához a maradék tejet, és keverd össze. A hagyományos palacsinta tésztánál sűrűbb lesz a tészta, mert a hortobágyihoz vasatagabb palacsintákat kell sütni.
Vissza a csirkepaprikáshoz:
11. Készítsd el a tejfölös habarást, ehhez adj a tejfölhöz a csirkepaprikás szaftjából és keverd simára. Hagyományosan szoktak lisztet rakni a habarásba, ha szeretnél keverhetsz bele egy evőkanál lisztet, én ezt ki szoktam hagyni, liszt nélkül is finom lesz.
12. Öntsd a tejfölös habarást a csirkepaprikáshoz, keverd össze, forrald fel, és főzd még 3-4 percig, és már kész is az alap a hortobágyi húsos palacsinta töltelékéhez.
Süsd ki a hortobágyi húsos palacsinta tésztáját:
- Egy palacsinta sütőben melegíts egy kevés olajat.
- Tegyél bele egy merőkanálnyi tésztát, a szokásosnál vastagabb palacsinta tésztát készíts. Ebből a mennyiségből 8 db palacsintát tudsz sütni.
- Ha a palacsinta tészta teteje már nem folyós, és az alja megbarnult fordítsd meg, és süsd meg a másik oldalát is.
Hortobágyi húsos palacsinta töltelék elkészítése:
- Egy szűrőkanál segítségével merd ki a csirkemellet egy vágódeszkára, úgy, hogy a szósz a lábosban maradjon. Egy éles késsel aprítsd fel a húst. Vannak akik ledarálják a csirkehúst, szerintem sokkal finomabb, ha darabos a töltelék, érzed a hús textúráját, és nem bébipapi állagú a töltelék.
- A felaprított csirkemellett tedd egy tálba.
- Egy botmixer segítségével pürésítsd a csirkepaprikás szószt, és adjál a szószból néhány kanállal a felaprított csirkemellhez, hogy a hortobágyi húsos palcsinta tölteléke kellően szaftos legyen.
Hortobágyi húsos palacsinta hajtogatása:
- Helyezz egy adag tölteléket a palacsinta felső harmadába.
- Hajtsd be a palacsinta két oldalát
- Görgesd fel a hortobágyi palacsintát.
Hortobágyi húsos palacsinta csirkemellből tálalása:
- Helyezz egy vagy két darab palacsintát egy tányérra.
- Önts a tetejére a paprikás szószból
- Tegyél kevés tejfölt díszítésnek.
Hortobágyi palacsinta sütőben:
Ha szeretnél egy kis plusszt adni a hortobágyi palacsintához, helyezd a palacsintákat egy sütőtálba, locsold meg a szafttal, és tedd 15 percre 180 fokos sütőbe.