Hogyan készül a crepe, azaz francia palacsinta? Picit más, mint a magyar palacsinta, szóda nélkül, csak tejjel készül, és egy kevés cukor és vaj is kerül a tésztájába.
Crepe hozzávalók
- 225 gramm liszt
- 3 db tojás
- 4 dl tej
- 25 gramm cukor
- 20 gramm olvasztott vaj
- 1/2 narancs vagy 1/2 citrom héja – elhagyható
- vaj a sütéshez
Crepe recept
1.Olvaszd fel a vajat.
2. Langyosítsd meg a tejet, nem kell nagyon a lényeg hogy ne hideg legyen, és öntsd hozzá az olvasztott vajat.
2.Tedd egy tálba a lisztet, cukrot és tojásokat.
3. Öntsd a tej felét a liszthez és keverd csomómentesre.
4. Fokozatosan adagold a maradék tejet a tésztához és keverd simára.
5. Ha használsz narancs vagy citromhéjat, reszeld a tésztába és keverd el.
6. Takard le a tésztát és tedd félre egy órát pihenni.
Crepe, francia palacsinta sütése
1.Melegítsd fel a palacsinta sütőt.
2. Fogj egy hideg vajtömböt, és kend át vele a palacsinta sütőt.
3. Önts egy merőkanálnyi crepe tésztát a serpenyőbe, és forgasd körbe, hogy mindenhova jusson tészta.
4. Amint a crepe széle kezd elválni a sütőtől egy határozott mozdulattal fordítsd meg, és süsd meg a másik oldalát is. A második oldal már rövidebb idő alatt megsül
5. Folytasd a sütést, míg el nem fogy a tészta.
Crepe tálalása
Francia palacsintát az alábbi töltelékekkel szokták kínálni:
- lekvár
- lekvár + tejszínhab
- vaj + fahéjas cukor
- vaj + cukor + citromlé
- vaj + cukor + Grand Marnier
- nutella + tejszínhab