A hortobágyi palacsinta igazi hungarikum, amiről a vegetáriánusoknak sem kell lemondaniuk. Ők készíthetnek vega gombás hortobágyi palacsintát, ami legalább olyan finom, mint az eredeti. Ez a recept cseszneki palacsinta néven is ismert.
Én zabpalacsintával készítettem, de hagyományos palacsintával is el lehet készíteni, annak a receptjét a linkre kattintva találod.
Hozzávalók:
kb. 8 darabhoz
Palacsintához:
- 2 db tojás
- 150 g zabpehelyliszt
- 3 dl tej
- 1 dl szóda (vagy víz)
- 1 csipet só
Gombás töltelékhez:
- 1 kg gomba (csiperke)
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db. paradicsom
- 2 db. tv paprika
- 1,5 evőkanál pirospaprika
- só
- bors
- 3 evőkanál olaj
Habaráshoz:
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál zabpehelyliszt
Vega gombás hortobágyi palacsinta recept:
1 A vega hortobágyi palacsintához először egy gombapörköltet kell készíteni. Ehhez szeleteled fel a gombát.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
3. Kockázd fel a paprikát és a paradicsomot.
4. Melegítsd fel az olajat egy lábosban, add hozzá a vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
5. Húzd le a lábost a tűzről, és keverd a hagymához a fűszerpaprikát.
6. Add a hagymához a fokhagymát, felkockázott paprikát és paradicsomot.
7. Öntsd fel egy kevés vízzel, és alacsony lángon főzd, míg a zöldségek meg nem puhulnak.
8. Egy botmixerrel pürésítsd a zöldségeket, ettől lesz finom, sűrű szaftja a gombapörköltnek.
9. Add a pörkölt alaphoz a felszeletelt gombát, és főzd, míg a gomba ki nem engedi a levét és össze nem esik.
10. Sózd, borsozd és párold puhára a gombapörköltet, majd tedd félre.
11. Készítsd el a palacsintákat, üsd egy tálba a tojást, habard el egy csipet sóval. Add hozzá a zabpehelylisztet és a tej felét, és keverd csomómentesre. Higítsd fel a maradék tejjel és szódával.
12. Egy kevés olajon süsd meg a palacsintákat.
13. Mindegyik palacsintára halmozz kb. 2-3 evőkanállal a gombából, hajtsd be a két végét és tekerd fel.
14. A gomba maradék szaftját forrald fel, majd vedd alacsonyabbra a hőfokot.
15. A tejfölt keverd simára a keményítővel, adj hozzá egy kevés szaftot, és keverd simára. Adj még hozzá egy újabb adag szaftot, ezzel is keverd össze, majd a habarást öntsd a lábosba, forrald fel és várd meg, míg besűrűsödik.
16. Már tálalhatod is a vega gombás hortobágyi palacsintát, tegyél a tányérra két palacsintát, és locsold meg a szafttal.
Próbáld ki ezt is:
Hortobágyi palacsinta csirkemellből