Gundel palacsinta

gundel palacsinta

Gundel palacsinta egy igazi klasszikus, ami sokkal több, mint egy diós töltelékkel készült palacsinta csokiöntettel. A Gundel palacsinta alapanyagaiban, és elkészítési módjában vannak olyan fortélyok, amik igazán különlegessé teszik.  Így készíts isteni Gundel palacsintát!

Eredeti Gundel palacsinta jellemzői:

  1. A Gundel palacsinta tésztájába kerül citromhéj, vanília és egy kis cukor is, így a hagyományos palacsintával ellentétben, a Gundel palacsintának már a tésztája is ízesített valamennyire.
  2. Az igazi Gundel palacsinta töltelékébe a dión kívül fahéj és narancshéj is kerül.
  3. A diótöltelék fele durvára aprított dió, másik fele darált dió.
  4. Az eredeti Gundel palacsintát tálalás előtt vajon megpirítják kicsit.
  5. A legtöbb ember fejében a Gundel palacsinta háromszög alakúra hajtogatott formában él, pedig az igazi Gundel palacsintát anno feltekerve tálalták
  6. A flambírozás szintén összeolvadt a Gundel palacsitával, pedig az eredeti Gundel palacsintát flambírozás nélkül szolgálták fel.

Eredeti Gundel palacsinta hozzávalók:

  • 2 db tojás
  • 240 g liszt
  • 3 dl tej
  • 1 dl szóda
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 citrom héja
  • 1 csipet só
  • 40 g kristálycukor
  • 2 evőkanál olaj

Gundel palacsinta töltelék hozzávalók:

  • 40 g mazsola
  • 1 dl tejszín 30%
  • 1,5 dl rum
  • 120 g kristálycukor
  • 180 g dió
  • 20 g kandírozott narancshéj
  • 1 teáskanál fahéj

Gundel palacsinta öntet hozzávalók:

  • 100 g étcsoki
  • 3 tojás sárgája
  • 30 g vaj
  • 2,5 dl tej
  • 80 g kristálycukor
  • 30 g kakópor
  • 3 evőkanál rum
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 60 g vaj a sütéshez

Eredeti Gundel palacsinta elkészítése:

1.Tedd egy tálba a lisztet, cukrot, tojásokat, sót, citromhéjat, vanília kivonatot és a tej felét, és keverd csomómentesre  a tésztát.

Gundel palacsinta előkészítés

2. Ha már csomómentes a tészta, fokozatosan adagold hozzá a tejet és a szódát, míg el nem készül a palacsinta tésztája. Végül add hozzá az olajat is, és keverd simára. Tedd a hűtőbe a palacsinta tésztát pihenni kb. 2 órára.

Gundel palacsintatészta bekevert

3. Pihentetés után keverd át a tésztát, ha nagyon besűrűsödött, akkor higítsd fel egy kis tejjel vagy szódával.

4. Melegíts egy kevés olajat egy palacsintasütőben, és süsd meg a palacsintákat.

bécsi túrós palacsinta kisült palacsinták

 

Gundel palacsinta töltelék elkészítése

1.Áztasd a mazsolákat langyos vízbe.

2. A diót pirítsd meg egy száraz serpenyőben, ezáltal intenzívebb lesz az íze. Pirítás után a dió felét daráld le, a másik felét meg aprítsd durvára. Az eredeti recept szerint a dió kétféle állagban szerepel a töltelékben, de ha eleve darált diót vásároltál, és csak darált dióval készíted el a tölteléket, úgyis finom lesz.

3. Egy serpenyőben melegítsd fel a tejszínt és a cukrot. Ha már felolvadt a cukor, add hozzá a diót, fahéjat, narancshéjat, rumot és mazsolát, és főzd alacsony lángon folyamatosan kevergetve kb. 2-3 percig, míg össze nem áll a töltelék. Vedd le a tűzről és tedd félre, hogy kihűljön.

Gundel palacsinta töltelék

 

Gundel palacsinta csokiöntet elkészítése:

1.Vízgőz felett olvaszd fel a csokoládét a tejjel.

2. Ha felolvadt a csoki, vedd le a gőz felől a tálat, és add a tojássárgákat a csokihoz, és gyorsan keverd el. Vigyázz, hogy a csoki ne legyen túl forró, mikor hozzákevered a tojást, mert akkor a tojássárgája kicsapódhat.

3. Add a csokihoz a cukrot, kakaóport, vajat és rumot, és keverd simára.

4. Tedd vissza a gőz fölé, és melegítsd kb. 5 percig folyamatos keverés mellett. Ha túl sűrűnek találod a csoki öntetet, egy kis tejjel higíthatod. Zárd el a gázt, és tedd félre a csokimártást.

Gundel palacsinta csokimártás

Gundel palacsinta tálalása:

1.Töltsd meg a palacsintákat a diós töltelékkel.

2. Ha eredeti Gundel palacsintát akarsz készíteni, akkor tekerd fel, de háromszög alakúra is hajtogathatod, mindenképp finom lesz :-).

3. Melegíts vajat egy serpenyőben, és tedd bele a már megtöltött palacsintát, és pirítsd meg kicsit mindegyik oldalát.

Gundel palacsinta pirítás

4. Tedd tányérra a vajon megpirított palacsintát, és öntsd rá a csoki öntetet, és egy kis porcukorral is diszítheted.

gundel palacsinta

 

eredeti Gundel palacsinta

 

Flambírozott Gundel palacsinta, lángoló Gundel palacsinta

A flambírozás egy igazán látványos desszertté tudja varázsolni a Gundel palacsintát, és a pörzsanyagoknak köszönhetően az íze is gazdagabb lesz.

Önts egy kis rumot a palacsintára, majd gyújtsd meg óvatosan.

Akkor a leglátványosabb, ha lekapcsolják a világítást, és a sötétben csak a Gundel palacsinta kék lángja világít.

Gundel palacsinta flambírozás

Igazából mindegy, hogy tekerve vagy hajtogatva, vagy flambírozva vagy flambírozás nélkül készítik, a Gundel palacsinta minden formában kiállta az idő próbáját, mondhatjuk a palacsinták királya, hiszen évtizedek óta szerepel a Gundel Étterem és sok más étterem étlapján és töretlen népszerűségnek örvend.

Recept nyomtatása
Gundel palacsinta
gundel palacsinta
Fogás Desszert
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 40 perc
Pihentetés 120 perc
Mennyiség
db
Fogás Desszert
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 40 perc
Pihentetés 120 perc
Mennyiség
db
gundel palacsinta
A recept megosztása
Bejegyzés kategóriák
Nemzeti palacsinták

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

* Fogadd el az adatvédelmi tájékoztatót.

*

Elfogadom.

Kövess a facebookon is!