Gundel palacsinta egy igazi klasszikus, ami sokkal több, mint egy diós töltelékkel készült palacsinta csokiöntettel. A Gundel palacsinta alapanyagaiban, és elkészítési módjában vannak olyan fortélyok, amik igazán különlegessé teszik. Így készíts isteni Gundel palacsintát!
Eredeti Gundel palacsinta jellemzői:
- A Gundel palacsinta tésztájába kerül citromhéj, vanília és egy kis cukor is, így a hagyományos palacsintával ellentétben, a Gundel palacsintának már a tésztája is ízesített valamennyire.
- Az igazi Gundel palacsinta töltelékébe a dión kívül fahéj és narancshéj is kerül.
- A diótöltelék fele durvára aprított dió, másik fele darált dió.
- Az eredeti Gundel palacsintát tálalás előtt vajon megpirítják kicsit.
- A legtöbb ember fejében a Gundel palacsinta háromszög alakúra hajtogatott formában él, pedig az igazi Gundel palacsintát anno feltekerve tálalták
- A flambírozás szintén összeolvadt a Gundel palacsitával, pedig az eredeti Gundel palacsintát flambírozás nélkül szolgálták fel.
Eredeti Gundel palacsinta hozzávalók:
- 2 db tojás
- 240 g liszt
- 3 dl tej
- 1 dl szóda
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 citrom héja
- 1 csipet só
- 40 g kristálycukor
- 2 evőkanál olaj
Gundel palacsinta töltelék hozzávalók:
- 40 g mazsola
- 1 dl tejszín 30%
- 1,5 dl rum
- 120 g kristálycukor
- 180 g dió
- 20 g kandírozott narancshéj
- 1 teáskanál fahéj
Gundel palacsinta öntet hozzávalók:
- 100 g étcsoki
- 3 tojás sárgája
- 30 g vaj
- 2,5 dl tej
- 80 g kristálycukor
- 30 g kakópor
- 3 evőkanál rum
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 60 g vaj a sütéshez
Eredeti Gundel palacsinta elkészítése:
1.Tedd egy tálba a lisztet, cukrot, tojásokat, sót, citromhéjat, vanília kivonatot és a tej felét, és keverd csomómentesre a tésztát.
2. Ha már csomómentes a tészta, fokozatosan adagold hozzá a tejet és a szódát, míg el nem készül a palacsinta tésztája. Végül add hozzá az olajat is, és keverd simára. Tedd a hűtőbe a palacsinta tésztát pihenni kb. 2 órára.
3. Pihentetés után keverd át a tésztát, ha nagyon besűrűsödött, akkor higítsd fel egy kis tejjel vagy szódával.
4. Melegíts egy kevés olajat egy palacsintasütőben, és süsd meg a palacsintákat.
Gundel palacsinta töltelék elkészítése
1.Áztasd a mazsolákat langyos vízbe.
2. A diót pirítsd meg egy száraz serpenyőben, ezáltal intenzívebb lesz az íze. Pirítás után a dió felét daráld le, a másik felét meg aprítsd durvára. Az eredeti recept szerint a dió kétféle állagban szerepel a töltelékben, de ha eleve darált diót vásároltál, és csak darált dióval készíted el a tölteléket, úgyis finom lesz.
3. Egy serpenyőben melegítsd fel a tejszínt és a cukrot. Ha már felolvadt a cukor, add hozzá a diót, fahéjat, narancshéjat, rumot és mazsolát, és főzd alacsony lángon folyamatosan kevergetve kb. 2-3 percig, míg össze nem áll a töltelék. Vedd le a tűzről és tedd félre, hogy kihűljön.
Gundel palacsinta csokiöntet elkészítése:
1.Vízgőz felett olvaszd fel a csokoládét a tejjel.
2. Ha felolvadt a csoki, vedd le a gőz felől a tálat, és add a tojássárgákat a csokihoz, és gyorsan keverd el. Vigyázz, hogy a csoki ne legyen túl forró, mikor hozzákevered a tojást, mert akkor a tojássárgája kicsapódhat.
3. Add a csokihoz a cukrot, kakaóport, vajat és rumot, és keverd simára.
4. Tedd vissza a gőz fölé, és melegítsd kb. 5 percig folyamatos keverés mellett. Ha túl sűrűnek találod a csoki öntetet, egy kis tejjel higíthatod. Zárd el a gázt, és tedd félre a csokimártást.
Gundel palacsinta tálalása:
1.Töltsd meg a palacsintákat a diós töltelékkel.
2. Ha eredeti Gundel palacsintát akarsz készíteni, akkor tekerd fel, de háromszög alakúra is hajtogathatod, mindenképp finom lesz :-).
3. Melegíts vajat egy serpenyőben, és tedd bele a már megtöltött palacsintát, és pirítsd meg kicsit mindegyik oldalát.
4. Tedd tányérra a vajon megpirított palacsintát, és öntsd rá a csoki öntetet, és egy kis porcukorral is diszítheted.
Flambírozott Gundel palacsinta, lángoló Gundel palacsinta
A flambírozás egy igazán látványos desszertté tudja varázsolni a Gundel palacsintát, és a pörzsanyagoknak köszönhetően az íze is gazdagabb lesz.
Önts egy kis rumot a palacsintára, majd gyújtsd meg óvatosan.
Akkor a leglátványosabb, ha lekapcsolják a világítást, és a sötétben csak a Gundel palacsinta kék lángja világít.
Igazából mindegy, hogy tekerve vagy hajtogatva, vagy flambírozva vagy flambírozás nélkül készítik, a Gundel palacsinta minden formában kiállta az idő próbáját, mondhatjuk a palacsinták királya, hiszen évtizedek óta szerepel a Gundel Étterem és sok más étterem étlapján és töretlen népszerűségnek örvend.