Narancsos palacsinta

narancsos palacsinta

Van egy nagyon híres francia narancsos palacsinta recept, a Crêpes Suzette. Ez ihlette ezt a narancsos palacsinta receptet, csak ebben nincs alkohol, és a palacsinta tésztája egy kicsit különbözik a franciától.

Nem nehéz elkészíteni, ellenben a vajas-karamellás-narancsos töltelék valami hihetetlen ízkombinációt alkot, és felejthetetlenné teszi a palacsintát. Mindenképpen érdemes kipróbálni, tökéletes desszert akár egy dolgos hétköznap végén is!

Én itt vérnarancsot használtam – mert szerintem ízben is jobban illik a palacsintához és egyszerűen jól mutat. De természetesen bármilyen narancsból elkészíthető.

Narancsos palacsinta hozzávalók:

A palacsinta tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1/2 ek. cukor
  • 3 dl tej
  • 1 dl szódavíz, szénsavas ásványvíz vagy víz
  • 1 csipet só

A narancsos töltelékhez:

  • 300 g narancs (vagy vérnarancs)
  • 1/2 dl narancslé vagy 1 kisebb narancs leve
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dkg vaj
  • 15 ml narancsvirágvíz (elhagyható)

Narancsos palacsinta elkészítése:

1. A palacsintatésztához egy tálba tedd bele a 15 dkg lisztet, a tojást, a fél evőkanál cukrot és a sót, majd a tej felével (1,5 dl) keverd el csomómentesre.

2. Add hozzá a tej másik felét és az 1 dl szódavizet vagy vizet. Keverd el ezzel is csomómentesre.

3. Hűtőben legalább fél órát pihentesd, eközben el tudod készíteni a narancsos tölteléket.

4. A töltelékhez első lépésben hámozd meg és szedd gerezdekre a narancsot.

5. Egy serpenyőbe szórd bele egyenletesen a 10 dkg cukrot és az 1 csomag vaníliás cukrot. Közepes-nagy lángon hevítsd addig, amíg először meg nem olvad, majd elkezd aranyszínűre karamellizálódni. Ne keverd, mert akkor könnyen kikristályosodik.

6. Dobd a narancsgerezdeket a karamellbe. Forgasd át őket. Add hozzá a narancslét és a narancsvirágvizet. Keverd el, és 3-5 percig hagyd közepes lángon főni, hogy a szósz ismét besűrűsödjön.

7. Zárd el alatta a lángot, és dobd bele a vajat. Néha átkeverve hagyd, hogy a karamell hője olvassza meg a vajat. Tökéletes emulziót, selymes vajas-karamellás narancsszószt kapsz így.

8. Hagyományos módon süsd ki a palacsintákat.

9. Akár hagyományos módon (feltekerve), akár franciásan (háromszögletűre hajtva) töltsd meg a palacsintákat néhány gerezd naranccsal és némi szósszal. A narancsos szósszal meglocsolva, melegen tálald.

A recept eredetileg a kemenytojas.com gasztroblogon jelent meg és a szerző engedélyével lett publikálva.

Recept nyomtatása
Narancsos palacsinta
narancsos palacsinta
Sütés/főzés 40 perc
Mennyiség
adag
Sütés/főzés 40 perc
Mennyiség
adag
narancsos palacsinta
A recept megosztása

Comments are closed.