Szentgyörgyi palacsinta

szentgyörgyi palacsinta

A szentgyörgyi palacsinta egy palacsinta különlegesség, rakott diós palacsinta vanília öntettel sütőben összesütve és tojáshabbal a tetején.

Szentgyörgyi palacsinta hozzávalók:

Palacsintákhoz:

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 3 dl tej
  • 2 dl szóda

Töltelékhez:

  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db citrom
  • 1 evőkanál rum
  • 120 ml tej

Öntethez:

  • 2 db tojás sárgája
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 dl tej

Tetejére:

  • 2 db tojásfehérje
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál sárgabarack lekvár

Szentgyörgyi palacsinta elkészítése

1.Először keverd be a palacsinta tésztáját. Üsd a tojásokat egy keverőtálba, add hozzá a lisztet, sót, a tej felét és keverd simára. Fokozatosan adagold a palacsinta tésztájához a maradék tejet és szódát, majd tedd félre pihenni a palacsinta tésztát.

2. Addig készítsd el a szentgyörgyi palacsinta töltelékét. Forrald fel a tejet a cukorral és a rummal, majd add hozzá a darált diót és főzd pár percig kevergetve. Végül add hozzá a reszelt citrom héját.

diókrém

3. Süsd meg a palacsintákat, de a hagyományos palacsintánál vastagabb palacsintákat készíts.

4. Kend meg a palacsintákat a diókrémmel, és helyezd őket egy kivajazott sütőtálba.

szentgyörgyi palacsinta összeállítása

5. Készítsd el a szentgyörgyi palacsinta öntetét. A tojássárgáját keverd simára a porcukorral és vaníliakivonattal, majd add hozzá a meleg, de nem forró tejet. Folytonos kevergetés mellett gőz fölött sűrítsd be kicsit.

6. Öntsd a vanília öntetet a palacsintákra, és tedd a szentgyörgyi palacsintát 150 fokra előmelegített sütőbe, és süsd, míg a palacsinták nagyjából be nem szívják az öntetet.

szentgyörgyi palacsinta öntettel

7. A tojásfehérjéből verjél habot, közben szitáld hozzá fokozatosan a porcukrot és add hozzá a baracklekvárt is. Kend a tojásfehérjehabot a szentgyörgyi palacsinták tetejére, és tedd vissza a sütőbe kb. 10 percre, míg a tojásfehérje meg nem sült.

szentgyörgyi palacsinta tepsiben

8. Tálalás előtt várj egy kicsit, hogy kihűljön, mert úgy könnyebb szeletelni.

Recept nyomtatása
Szentgyörgyi palacsinta
szentgyörgyi palacsinta
Fogás Desszert
Konyha Magyar
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 70 perc
Mennyiség
adag
Fogás Desszert
Konyha Magyar
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 70 perc
Mennyiség
adag
szentgyörgyi palacsinta
A recept megosztása

Comments are closed.