A szentgyörgyi palacsinta egy palacsinta különlegesség, rakott diós palacsinta vanília öntettel sütőben összesütve és tojáshabbal a tetején.
Szentgyörgyi palacsinta hozzávalók:
Palacsintákhoz:
- 20 dkg liszt
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 3 dl tej
- 2 dl szóda
Töltelékhez:
- 15 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 1 db citrom
- 1 evőkanál rum
- 120 ml tej
Öntethez:
- 2 db tojás sárgája
- 1 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 2 dl tej
Tetejére:
- 2 db tojásfehérje
- 1 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál sárgabarack lekvár
Szentgyörgyi palacsinta elkészítése
1.Először keverd be a palacsinta tésztáját. Üsd a tojásokat egy keverőtálba, add hozzá a lisztet, sót, a tej felét és keverd simára. Fokozatosan adagold a palacsinta tésztájához a maradék tejet és szódát, majd tedd félre pihenni a palacsinta tésztát.
2. Addig készítsd el a szentgyörgyi palacsinta töltelékét. Forrald fel a tejet a cukorral és a rummal, majd add hozzá a darált diót és főzd pár percig kevergetve. Végül add hozzá a reszelt citrom héját.
3. Süsd meg a palacsintákat, de a hagyományos palacsintánál vastagabb palacsintákat készíts.
4. Kend meg a palacsintákat a diókrémmel, és helyezd őket egy kivajazott sütőtálba.
5. Készítsd el a szentgyörgyi palacsinta öntetét. A tojássárgáját keverd simára a porcukorral és vaníliakivonattal, majd add hozzá a meleg, de nem forró tejet. Folytonos kevergetés mellett gőz fölött sűrítsd be kicsit.
6. Öntsd a vanília öntetet a palacsintákra, és tedd a szentgyörgyi palacsintát 150 fokra előmelegített sütőbe, és süsd, míg a palacsinták nagyjából be nem szívják az öntetet.
7. A tojásfehérjéből verjél habot, közben szitáld hozzá fokozatosan a porcukrot és add hozzá a baracklekvárt is. Kend a tojásfehérjehabot a szentgyörgyi palacsinták tetejére, és tedd vissza a sütőbe kb. 10 percre, míg a tojásfehérje meg nem sült.
8. Tálalás előtt várj egy kicsit, hogy kihűljön, mert úgy könnyebb szeletelni.