Eperszósz, eperöntet nagyon jól passzol a palacsintához, de felhasználhatod túrógombóchoz, sajttortához, rizskoch-hoz, panna cottához is.
Eperszósz, eperöntet hozzávalók:
- 25 dkg eper
- 4 dkg porcukor
- 1/2 db citrom
Eperszósz, eperöntet elkészítése:
1.Ha friss epret használsz, mosd meg és pucold meg. Fagyasztott eperből is készítheted az eprszószt, akkor pucolni nem kell.
2. Tedd az epret egy edénybe, és kezdd el melegíteni, közben szitáld rá a porcukrot.
3. Az eper néhány perc után levet fog ereszteni, forrás után még kb. 5 percig főzd. Ha fagyasztott epret használsz, akkor értelem szerűen több időre lesz szükség.
4. Egy botmixer vagy turmixgép segítségével pürésítsd az eperszószt, és facsard hozzá a 1/2 citrom levét.
5. Az eperszószt így már fel is használhatod, de ha igazán selymes eperöntet szeretnél, akkor passzírozd át egy szűrőn.
Az eperszósz egyéb fűszerekkel is ízesítheted, például mentával, gyömbérrel, és eperhabot is készíthetsz belőle.