Mitől lesz puha a palacsinta?

puha palacsinta

A palacsinta a legkedveltebb desszertek egyike a világ minden sarkában. Az előételektől, főételektől a köretekig, valamint a desszertekig a palacsinta nagyon sokoldalú készítmény, amely minden fogyasztó izlelőbimbójához igazítható.

Mivel ilyen népszerű, érthető, hogy rengeteg recept látott már napvilágot, ahol az arányok teljesen eltérőek. A következőkben bemutatjuk az egyik legfinomabb palacsinta tészta klasszikus verzióját, majd ráadásként elárulunk egy receptet a tengeren túlról.

Egyszerű recept, kevés hozzávalóból

A klasszikus palacsinta olyan hozzávalókat tartalmaz, amely minden háztartásban megtalálható. Ha valakinek több próbálkozás után sem sikerül, akkor nem az összetevőkben, hanem az arányokban kell keresni a hibát. Egy átlagos családnak szüksége van: 3 darab tojásra, 4 ek. cukorra, 1 tk. sóra, 12 ek. lisztre, 480 ml tejre, 1 csomag vaníliás cukorra, valamint 0,5 dl olajra.

Elkészítése:

A felsorolt hozzávalók sorrendjét kell figyelembe venni. A 3 tojást keverd habosra a cukorral, sóval és vaníliás cukorral, majd fokozatosan mehet hozzá a liszt és a tej. Utolsó lépésként ad hozzá az olajat, amit sokan kihagynak, pedig ettől nem fog ragadni és puha lesz.

Enyhén kiolajazott, forró serpenyőben, ízlés szerinti vastagságban mehet hozzá a merőkanálnyi tészta, aminek néhány perc alatt meg kell sütni mindkét oldalát.

A klasszikus lekvár tölteléken kívül használhatsz mogyorót, csokoládét és gyümölcsöt, mézet és dióféléket, szirupokat és tejszínhabot. Alapvetően bármilyen kombináció megengedett, csak fantázia kell hozzá.

+1 Pancake, avagy az amerikaiak kedvence

A hagyományos, általunk ismert recepttől eltérően, ez vastagabb, bolyhos konzisztenciájú és egyenletes arany felületű. Amerikában ezt reggelire szolgálják fel, különféle feltétekkel együtt. Közülük a juharszirup a legnépszerűbb, de talál hozzá a friss gyümölcs, csokoládé-, vagy vaníliás szószok is. Összetételében az arányok térnek el, ami: 1 tojás, 3 ek. cukor, 25 dkg. liszt, 1 csomag sütőpor, 1 vaníliás cukor, 3 dl tej, 1 ek. olaj, valamint kevés fahéj.

Az amerikai palacsinta alaprecept elkészítése hasonló módon történik csak ennek tésztája sokkal sűrűbb lesz. Sütéshez egy serpenyőt forrósíts fel és vajazz meg, majd mielőtt beleteszed a tésztát, vedd lejjebb a hőmérsékletet. Körülbelül 8-10 centiméter átmérőjű palacsintákat lesznek, azonban sokkal jobban kell figyelni, hogy nehogy leégjenek.

A sokoldalúság a palacsinta legnagyobb kincse. Használhatók édes vagy sós kombinációkban, ugyanakkor gyorsan és egyszerűen elkészíthetők. Csak a fantáziádat kell használnod a legfinomabb verziók elkészítéséhez!

Article Categories:
Palacsinta BLOG

Comments are closed.