Hogyan lehet a teflonos palacsinta sütőt tisztítani?

palacsintasütő tisztítás

A palacsintasütés művészet. Ezt tudjuk. Mint ahogy arra is mindenkinek megvan a maga szokása, hogy milyen serpenyőben szereti süti a palacsintát. 

Nos a teflonos serpenyők körül sok a vita, de akik kedvelik és használják, azoknak megvannak a szikla szilárd érveik mellette. Elsősorban általában az, hogy szinte képtelenség benne bármit is odaégetni, ami a palacsinta sütés során nagyon jól jön. Persze azért sikerülhet elégetni ebben is az első palacsintákat, ha pár dologra nem figyelünk oda. Viszont akkor se ess pánikba, ha esetleg már megtörtént a baj, mert most elmondjuk hogy mit tegyél és mire figyelj legközelebb, hogy ne forduljon elő többet. 

Mi tegyünk az odaégett edénnyel? 

Minél hamarabb áztasd be langyos vízbe! Nézz körül a konyhában, hogy milyen mosogatószer van otthon. Valamilyen kímélő fajta megfelelő lesz, ebből önts egy keveset az áztató vízbe és hagyd úgy. Pár óra múlva egy puha szivaccsal, aminek nincs dörzs felülete, simán le fogod tudni törölni az odaégett szennyeződést. 

Nagyon fontos, hogy ne kezdd el dörzsölni vagy súrolni a teflonos edényt! A súrolás hatására ugyanis nem csak az odaégett ételmaradványok fognak feljönni, hanem a teflon réteget is fel fogod sérteni, ami az egészségre káros lehet és a serpenyőt is tönkre teszed vele. A másik nagyon fontos dolog, hogy valóban kímélő mosogatószert válassz. Olyat, ami a kezedet sem bántja. A erősebb szerek, amelyek savas kémhatásúak, szintén feloldhatják a teflont és akkor megint csak ott tartunk, hogy lőttek a jó kis palacsinta sütődnek. 

Ha nem vagy benne biztos, hogy az otthoni mosogatószerek jók lesznek, akkor használhatsz szódbikarbónát is. Egyszerűen nedvesítsd be a serpenyőt, majd szórd rá a szódabikrabónát és várj egy órát. Nagyon szépen fel fogja szedni az odaégett maradványokat, amit akár egy mosogató ronggyal is el tudsz mosogatni. Súrolásra semmi szükség nem lesz ezzel a módszerrel sem. 

A régi, kopott serpenyőkben szokott leggyakrabban leégni az étel. Ha a te teflonos serpenyőd is egy öreg darab már, akkor inkább cseréld le.

Kímélő mosogatószert és puha szivacsot, mosogató rongyot a Higiénia Online webáruház kínálatából online is rendelhetsz, ami biztosan megóvja majd a kedvenc serpenyődet a rendszeres mosogatás során. 

Használat előtti teendők

Az első palacsinta sütése előtt érdemes egy kicsit több olajjal átkenni a serpenyőt. A második palacsintánál már elég lesz a szokásos mennyiségű zsiradék a tészta alá. Az első palacsinták általában plusz olaj mennyiség miatt nem sikerülnek jól. Fontos, hogy az olaj vagy a zsír mindenhol befedje a serpenyőt vagyis képezzen rajta egy réteget. Ha erre odafigyelsz, akkor rendben fog menni a sütés!

Article Categories:
Palacsinta BLOG

Comments are closed.