A Mojito palacsinta ötlete egy szép nyári napon pattant ki a fejemből. Alapja az a citromos palacsinta, amit évtizedek óta nagy lelkesedéssel fogyasztok. Citrom helyett időnkén lime-mal készült, és jött az ötlet dobjuk fel még menta levelekkel. S mivel a Mojito ízesítője is a lime, a menta és a cukor, így erről a kedvelt koktélról kapta nevét ez a nagyon üdítő nyári finomság.
Mojito palacsinta hozzávalók:
a palacsintához
- 1 tojás
- 3 dl tej
- 30 dkg liszt
- 3-4 dl szódavíz
- egy csipet só
- olaj
a töltelékhez
- porcukor (vagy xilit, stb.)
- lime vagy citrom
- mentalevelek
Mojito palacsinta elkészítése
1. Adjuk a liszthez a sót és a tojást, majd kisebb adagokban öntsük hozzá a tejet is, miközben folyamatosan keverjük. Amikor sima és csomómentes, engedjük fel szódavízzel. A tészta ne legyen sűrű, de ne legyen túl híg se. Mártsunk egy merőkanalat a tésztába, ha a merőkanál domború oldaláról könnyen lefolyik, de azért vékonyan bevonja azt a tészta, akkor jó állagú.
2. Egy palacsintasütőt forrósítsunk fel, kenjük ki vékonyan olajjal, tegyünk bele nagyjából egy merőkanálnyi tésztát, és a palacsintasütőt óvatosan körbemozgatva terítsük el benne vékonyan a tésztát.
3. Süssük meg a palacsinta mindkét oldalát tetszőleges mértékben. A mentaleveleket csipkedjük le az ágakról, mossuk meg és vágjuk apróra.
4. Terítsünk ki egy kisült palacsintát, szórjunk rá porcukrot (1-2 teáskanálnyit), csöpögtessünk rá 10-12 csepp citromlevet, szórjunk rá egy kevés aprított mentalevelet, majd tekerjük fel a szokásos módon. (Ízlés szerint akár négyfelé is hajthatjuk.)
5. Tálalhatjuk porcukorral megszórva és mentalevéllel, lime-mal díszítve, de friss gyümölcsöket is kínálhatunk hozzá.
Tipp
Egy gombóc citromos vagy mentás fagyival is feldobhatjuk.
Bátrabbak egy kis fehér rummal (vagy ginnel) is feldobhatják a tölteléket, hogy még inkább idézze a kedvelt mojito koktélt.
A recept eredetileg az olcsoetelreceptek.hu gasztroblogon jelent meg és a szerző engedélyével lett publikálva.