A zserbó az egyik legnépszerűbb süti magyarországon, karácsonykor és húsvétkor kötelező eleme az ünnepi asztalnak. Ha nincs kedved nekiállni nagyi zserbó receptjének, akkor készíts zserbó palacsintát, sokkal rövidebb idő alatt zserbó ízt varázsolhatsz az asztalra.
A zserbó palacsintához a Gundel palacsinta tésztáját használtam, mert abban van citromhéj és vanília is, ami jól illik a zserbó ünnepi jellegéhez, de gyakorlatilag bármelyik palacsinta tészta receptből el lehet készíteni.
Zserbó palacsinta hozzávalók:
kb. 12 darabhoz
Tésztához:
- 2 db tojás
- 240 g liszt
- 3 dl tej
- 1 dl szóda
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 citrom héja
- 1 csipet só
- 40 g kristálycukor
- 2 evőkanál olaj
Töltelékhez:
- 12 evőkanál sárgabaracklekvár (házi a legjobb)
- 12 evőkanál darált dió
Csokiöntet:
- 15 dkg étcsoki
- kb. 1 dl tej
Zserbó palacsinta elkészítése:
1.Tedd egy tálba a lisztet, cukrot, tojásokat, sót, citromhéjat, vanília kivonatot és a tej felét, és keverd csomómentesre a tésztát.
2. Ha már csomómentes a tészta, fokozatosan adagold hozzá a tejet és a szódát, míg el nem készül a palacsinta tésztája. Végül add hozzá az olajat is, és keverd simára. Tedd a hűtőbe a palacsinta tésztát pihenni kb. 2 órára.
3. Pihentetés után keverd át a tésztát, ha nagyon besűrűsödött, akkor higítsd fel egy kis tejjel vagy szódával.
4. Melegíts egy kevés olajat egy palacsintasütőben, és süsd meg a palacsintákat.
5. Törd egy mikrózható tálba az étcsokit, öntsd fel a tejjel, és tedd a mikróba 15 másodpercre. Ekkor vedd ki, és keverd át. Ezt addig ismételd, míg, selymes csokiszószt nem kapsz. A tej mennyiségét attól függően adagold, hogy mennyire sűrű csokiszószt szeretnél.
6. Most már összeállíthatod a zserbó palacsintát. Kendd meg mindegyik palacsintát baracklekvárral, és szórd meg a darált dióval, majd hajtsd négybe.
7. Locsold meg a zserbó palacsinta tetejét a csokiszósszal, és frissen tálald!
Próbáld ki a zserbó tekercset is!