Milyen a holland palacsinta, azaz a poffertjes és hogyan készíthetjük el otthon?
Mi az a poffertjes?
A holland konyha egyik legkedveltebb édessége a poffertjes, amely apró, kerek falatnyi palacsinták. A poffertjes titka a különleges tésztában rejlik: könnyű, élesztős szerkezetük miatt szinte légiesen puhák. Általában porcukorral és vajjal tálalják, de számos variációban készíthetők, akár gyümölcsökkel, csokoládéval vagy tejszínhabbal is. A poffertjes az utcai vásárok és ünnepi alkalmak elmaradhatatlan része Hollandiában.
Otthon is elkészíthetjük a holland mini palacsintákat, de ha igazán autentikus palacsintákat szeretnénk, szükségünk lesz egy poffertjes sütőre. A poffertjes sütő egy speciális serpenyő, amelyet kifejezetten a poffertjes, az apró holland palacsinták készítéséhez terveztek. A serpenyő lapos felületén kis mélyedések találhatók, amelyek a poffertjes-nek adják jellegzetes, kerek formáját. Általában 10-20 kis mélyedés van a serpenyőn, amelyek mindegyikébe egy adag tészta kerül. A poffertjes sütő lehet öntöttvasból, alumíniumból vagy teflonbevonattal ellátott változatban is kapható, és használható gáztűzhelyen vagy elektromos főzőlapokon is. A mélyedések segítenek egyenletesen megsütni a poffertjes-t, mindkét oldalon aranybarnára. Ha nincs poffertjes sütőnk, akkor egy tarkedli sütőt vagy egy hagyományos palacsintasütőt is használhatunk.
Hozzávalók:
- 150g hajdinaliszt (vagy búzaliszt)
- 100g búzaliszt
- 1 teáskanál szárított élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 250ml langyos tej
- 2 tojás
- kb. 50 g vaj a sütéshez
- porcukor a tálaláshoz
Poffertjes – holland palacsinta recept
1 A holland palacsintához keverd össze egy tálban a liszteket, cukrot, szárított élesztőt.
2. Készíts egy mélyedést a lisztes keverékbe, és öntsd bele a langyos tejet. Fontos, hogy langyos legyen a tej, hogy az élesztő ki tudja fejteni hatását.
3. Keverd simára a lisztet a tejjel, hogy ne maradjanek benne csomók.
4. Add a tojásokat is a tésztához, és keverd simára. A poffertjes tészta állagának kicsit sűrűbbnek kell lennie, mint a hagyományos magyar palacsintának.
5. Takard le a tálat és meleg helyen pihentesd 30 percig, hogy az élesztőtől megkeljen a tészta.
6. Pihentetés után kezdheted a poffertjes sütését. Melegítsd fel a mini palacsintasütőt, és vajazd ki mindegyik mélyedését.
7. Minden mélyedést tölts meg tésztával 2/3-ig. Sülés közben nőni fognak, ezért nem szabad tele tölteni. Ha nincs poffertjes sütőd, akkor egy kivajazott palacsintasütőbe egy evőkanálnyi halmokat tegyél és úgy süsd.
8. Süsd a palacsintákat kb. 2-3 percig, míg az aljuk meg nem barnul, és buborékok nem keletkeznek a tetején.
9. Egy villával fordítsd meg, és süsd a másik oldalát is kb. 1-2 percig.
10. Vajazd ki újra a palacsintasütőt és folytasd a holland mini palacsinták sütését.
11. A frissen elkészült poffertjes-t hintsd meg porcukorral és tegyél rá egy kis olvasztott vajat. Tálalhatod gyümölcsökkel, lekvárral vagy akár tejszínhabbal is.
Próbáld ki a jellegzetes holland újévi fánkot, az oliebollent is!