Poffertjes – holland palacsinta

poffertjes holland palacsinta

Milyen a holland palacsinta, azaz a poffertjes és hogyan készíthetjük el otthon?

Mi az a poffertjes?

A holland konyha egyik legkedveltebb édessége a poffertjes, amely apró, kerek falatnyi palacsinták. A poffertjes titka a különleges tésztában rejlik: könnyű, élesztős szerkezetük miatt szinte légiesen puhák. Általában porcukorral és vajjal tálalják, de számos variációban készíthetők, akár gyümölcsökkel, csokoládéval vagy tejszínhabbal is. A poffertjes az utcai vásárok és ünnepi alkalmak elmaradhatatlan része Hollandiában.

poffertjes gyümölcsökkel vásárokban

Poffertjes népszerű a vásárokban kép: canva.com

Otthon is elkészíthetjük a holland mini palacsintákat, de ha igazán autentikus palacsintákat szeretnénk, szükségünk lesz egy poffertjes sütőre. A poffertjes sütő egy speciális serpenyő, amelyet kifejezetten a poffertjes, az apró holland palacsinták készítéséhez terveztek. A serpenyő lapos felületén kis mélyedések találhatók, amelyek a poffertjes-nek adják jellegzetes, kerek formáját. Általában 10-20 kis mélyedés van a serpenyőn, amelyek mindegyikébe egy adag tészta kerül. A poffertjes sütő lehet öntöttvasból, alumíniumból vagy teflonbevonattal ellátott változatban is kapható, és használható gáztűzhelyen vagy elektromos főzőlapokon is. A mélyedések segítenek egyenletesen megsütni a poffertjes-t, mindkét oldalon aranybarnára. Ha nincs poffertjes sütőnk, akkor egy tarkedli sütőt vagy egy hagyományos palacsintasütőt is használhatunk.

poffertjes sütő

poffertjes sütő – kép: canva.com

Hozzávalók:

  • 150g hajdinaliszt (vagy búzaliszt)
  • 100g búzaliszt
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 250ml langyos tej
  • 2 tojás
  • kb. 50 g vaj a sütéshez
  • porcukor a tálaláshoz

Poffertjes – holland palacsinta recept

1 A holland palacsintához keverd össze egy tálban a liszteket, cukrot, szárított élesztőt.

2. Készíts egy mélyedést a lisztes keverékbe, és öntsd bele a langyos tejet. Fontos, hogy langyos legyen a tej, hogy az élesztő ki tudja fejteni hatását.

3. Keverd simára a lisztet a tejjel, hogy ne maradjanek benne csomók.

4. Add a tojásokat is a tésztához, és keverd simára. A poffertjes tészta állagának kicsit sűrűbbnek kell lennie, mint a hagyományos magyar palacsintának.

5. Takard le a tálat és meleg helyen pihentesd 30 percig, hogy az élesztőtől megkeljen a tészta.

6. Pihentetés után kezdheted a poffertjes sütését. Melegítsd fel a mini palacsintasütőt, és vajazd ki mindegyik mélyedését.

7. Minden mélyedést tölts meg tésztával 2/3-ig. Sülés közben nőni fognak, ezért nem szabad tele tölteni. Ha nincs poffertjes sütőd, akkor egy kivajazott palacsintasütőbe egy evőkanálnyi halmokat tegyél és úgy süsd.

8. Süsd a palacsintákat kb. 2-3 percig, míg az aljuk meg nem barnul, és buborékok nem keletkeznek a tetején.

9. Egy villával fordítsd meg, és süsd a másik oldalát is kb. 1-2 percig.

10. Vajazd ki újra a palacsintasütőt és folytasd a holland mini palacsinták sütését.

11. A frissen elkészült poffertjes-t hintsd meg porcukorral és tegyél rá egy kis olvasztott vajat. Tálalhatod gyümölcsökkel, lekvárral vagy akár tejszínhabbal is.

Próbáld ki a jellegzetes holland újévi fánkot, az oliebollent is!

Recept nyomtatása
Poffertjes - holland palacsinta
poffertjes holland palacsinta
Fogás Desszert
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 20 perc
Pihentetés 30 perc
Mennyiség
adag
Fogás Desszert
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 20 perc
Pihentetés 30 perc
Mennyiség
adag
poffertjes holland palacsinta
A recept megosztása

Comments are closed.