Mi köze a császármorzsának a palacsintához? Az osztrák cszászármorzsa (Kaiserschmarrn, magyarul csak smarni), ellentétben a magyar változattal, csak lisztből, gríz nélkül készül. Gyakorlatilag darabokra tépkedett palacsintatésztáról van szó.
Smarni – osztrák császármorzsa hozzávalók:
- 50 g mazsola (elhagyható)
- 3 evőkanál rum vagy víz (csak ha használsz mazsolát)
- 3 db tojás
- 3 evőkanál vaj
- 1 teáskanál vanília kivonat vagy egy csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 csipet só
- 120 g liszt
- 240 ml tej
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál porcukor
Tálaláshoz:
- almaszósz
- porcukor
Smarni osztrák császármorzsa elkészítése:
1. Olvassz fel 3 evőkanál vajat, és tedd félre kicsit hűlni.
2. Áztasd be a mazsolát a rumba, vagy vízbe és tedd félre.
3. Válaszd szét a tojásokat. A tojásfehérjéből verj habot.
4. Egy másik edénybe rakd a tojássárgájákat, cukrot, sót, vaníliát, és olvasztott vajat, és habverő vagy kézi robotgép segítségével közepes fokozaton keverd össze.
5. Keverd a tojássárgás masszához a lisztet és tejet több részletben.
6. Keverd a tojásfehérjét óvatosan, több részletben a lisztes masszához.
7. Egy nagy serpenyőben olvassz fel két evőkanál vajat, öntsd bele a császármorzsa tésztáját, és közepes hőfokon süsd 6-7 percig.
8. Amikor kezd összeállni a tészta, 3-4 perc után, szórd meg a smarni tetejét a lecsöpögtetett mazsolával.
9. Ha megsült a császármorzsa alja, és aranybarna, akkor meg kell fordítani. Ehhez egy spatulával vágd négy részre a tésztát, és a negyedeket fordítsd meg egyesével. Ne aggódj, ha szétesik, vagy csúnya, úgyis kisebb darabokra kell majd szedni.
10. Süsd 3-4 percig, míg az alja is megbarnul. Két spatula vagy kanál segítségével tépkedd falatnyi darabokra a császármorzsát.
11. Szitálj két evőkanál porcukrot a császármorzsa darabokra, vedd fel a hőfokot, és kevergetve süsd tovább, hogy a cukor a császármorzsára karamellizálódjon.
Smarni – osztrák császármorzsa tálalása
Szedj egy adag császármorzsát a tányérra.
Tegyél mellé almaszószt. Almaszósz receptért kattints ide!
Szórd meg kevés prcukorral.