Osztrák császármorzsa palacsintatésztából

osztrák császármorzsa palacsintatésztából

Mi köze a császármorzsának a palacsintához? Az osztrák cszászármorzsa (Kaiserschmarrn, magyarul csak smarni), ellentétben a magyar változattal, csak lisztből, gríz nélkül készül. Gyakorlatilag darabokra tépkedett palacsintatésztáról van szó.

Smarni – osztrák császármorzsa hozzávalók:

  • 50 g mazsola (elhagyható)
  • 3 evőkanál rum vagy víz (csak ha használsz mazsolát)
  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál vanília kivonat vagy egy csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 120 g liszt
  • 240 ml tej
 Sütéshez:
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál porcukor

Tálaláshoz:

Smarni osztrák császármorzsa elkészítése:

1. Olvassz fel 3 evőkanál vajat, és tedd félre kicsit hűlni.

2. Áztasd be a mazsolát a rumba, vagy vízbe és tedd félre.

3. Válaszd szét a tojásokat. A tojásfehérjéből verj habot.

4. Egy másik edénybe rakd a tojássárgájákat, cukrot, sót, vaníliát, és olvasztott vajat, és habverő vagy kézi robotgép segítségével közepes fokozaton keverd össze.

5. Keverd a tojássárgás masszához a lisztet és tejet több részletben.

császármorzsa tészta1

6. Keverd a tojásfehérjét óvatosan, több részletben a lisztes masszához.

császármorzsa tészta2

7. Egy nagy serpenyőben olvassz fel két evőkanál vajat, öntsd bele a császármorzsa tésztáját, és közepes hőfokon süsd 6-7 percig.

8. Amikor kezd összeállni a tészta, 3-4 perc után, szórd meg a smarni tetejét a lecsöpögtetett mazsolával.

császármorzsa mazsola

9. Ha megsült a császármorzsa alja, és aranybarna, akkor meg kell fordítani. Ehhez egy spatulával vágd négy részre a tésztát, és a negyedeket fordítsd meg egyesével. Ne aggódj, ha szétesik, vagy csúnya, úgyis kisebb darabokra kell majd szedni.

császármorzsa fordítása

10. Süsd 3-4 percig, míg az alja is megbarnul. Két spatula vagy kanál segítségével tépkedd falatnyi darabokra a császármorzsát.

császármorzsa darabokban

11. Szitálj két evőkanál porcukrot a császármorzsa darabokra, vedd fel a hőfokot, és kevergetve süsd tovább, hogy a cukor a császármorzsára karamellizálódjon.

Smarni – osztrák császármorzsa tálalása

Szedj egy adag császármorzsát a tányérra.

Tegyél mellé almaszószt. Almaszósz receptért kattints ide!

Szórd meg kevés prcukorral.

Recept nyomtatása
Császármorzsa
osztrák császármorzsa palacsintatésztából
Fogás Desszert
Konyha Osztrák
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 20 perc
Mennyiség
adag
Fogás Desszert
Konyha Osztrák
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 20 perc
Mennyiség
adag
osztrák császármorzsa palacsintatésztából
A recept megosztása

Comments are closed.