Normandiai almás palacsinta hozzávalók 4 db-hoz:
- 3 db tojás
- 2,5 dl tej
- 8 dkg liszt
- 5 g vaníliás cukor (fél tasak), burbon vagy olyan amiben valódi vanília van
- 2 db alma
- vaj a sütéshez
- 4 evőkanál kristálycukor
- calvados opcionális
Normandiai almás palacsinta elkészítése:
1.Üsd egy keverőtálba a tojásokat, add hozzá a vaníliás cukrot és habard el.
2. Add a lisztet a tojáshoz, és keverd csomómetesre.
3. Add a tésztához a tejet több adagban, és már el is készült a normandiai almás palacsinta tésztája. Tedd félre pihenni a tésztát kb. 10-15 percre.
4. Hámozd meg az almákat, vágd ki a az alma csumáját és szeleteld az almát kb. 2-3 mm vékony cikkelyekre. A normandiai almás palacsinta eredeti receptjében legtöbbször egész almakarikák szerepelnek, ami kétségkívül nagyon látványos, de tapasztalatom szerint sokkal nehezebb az egész almakarikákkal bánni a sütés során.
Normandiai almás palacsinta sütése
Mivel az alma szeleteket a palacsinta tésztájába kell sütni, ezért nem egyszerű a palacsintát megfordítani, mert könnyen kipotyognak belőle az almák. A legegyszerűbb megoldás, ha két palacsinta sütőt használsz, mert akkor az egyik palacsinta sütőből csak a másikba kell borítani a tésztát, és a másik oldalát abban megsütni. Ha egy palacsinta sütőt használsz akkor egy fedő lehet a segítségedre a megfordításnál.
1.Melegíts egy kávéskanálnyi vajat a palacsintasütőben.
2. Tegyél kb. fél almányi almaszeletet a palacsintasütőbe, és mindkét oldalukat süsd meg pár perc alatt.
3. Helyezd úgy az almaszeleteket, hogy a palacsinta sütő szélén maradjon egy 1 cm-es perem, hogy a palacsinta tészta majd körbe tudja venni az almákat.
4. Öntsd a palacsinta tészta 1/4-ét az almákra, nálam ez kb. 1,5 merőkanálnyi adag volt, és közepes lángon süsd míg a tészta teteje már nem folyós, és az alja is szépen megsült.
5. Most kell megfordítani. Először a palacsinta szélét egy tompa kés segítségével lazítsd meg, és borítsd át a tésztát egy másik palacsinta sütőbe. A másik módszer, ha egy fedőre borítod, majd onnan csúsztatod vissza a palacsinta sütőbe. Ha kiesnek az almák, próbáld őket visszatenni a helyükre.
6. Szórd meg a palacsinta tetejét 1/2 evőkanál kristálycukorral, és tegyél rá néhány csipet vajat.
7. Fordítsd meg a palacsintát, így karamellizálódni fog a cukor.
8. Szórd meg a palacsinta másik felét is 1/2 evőkanál cukorral és vajjal és fordítsd meg, hogy ez a fele is karamellizálódjon.
9. Az eredeti normandiai almás palacsintát flambírozni is szokták, öntenek rá kevés calvadost és meggyújtják. De flambírozás nélkül is nagyon finom.
Egész almaszeletekkel így néz ki a normandiai almás palacsinta.